

מסע אל הנפש- מרחב של למידה
בדף הזה, מצורפים פליילסטים שונים מהפודקאסט שלי ושל אילן יפרח 'מסע אל הנפש', המחולקים על פי נושאים והוגים, לכל מי שמעוניין להשתמש בפודקאסט ללמידה מסודרת של הגות פסיכולוגית. מוזמנים לעשות חיפוש בדף ולהכניס את השם של הנושא שמעניין אתכם כדי להתמצא בקלות. ( באנדרואיד: בחלק העליון של המסך ישנם 3 נקודות. כשלוחצים נפתח תפריט- לחצו על 'חיפוש בדף'. באייפון: לחצו על 'שתף', ואז על אייקון הסאפארי. במחשב: לחיצה על Ctrl -F ). לאחר מכן הכניסו את שם הנושא המעניין אתכם ולחצו על ENTER.
כמו כן, מזמין אתכם להצטרף לקבוצת הוואטסאפ 'מסע אל הנפש' שבה אני ואילן מפרסמים חומרים הקשורים לפרקים של הפודקאסט. האזנה נעימה :)

דונלד ויניקוט
הפרק על דונלד ויניקוט היה הראשון בפודקאסט שלנו, ולא בכדי. מושגים מרכזיים של דונלד ויניקוט, מסעירים את עולם הטיפול עד עצם ימינו. בפודקאסט אנחנו סוקרים את החשיבות של מושגים כמו : 'מרחב פוטנציאלי', 'יצירתיות', 'עצמי כוזב', 'הגנות מאניות' ו'אם טובה דיה' בחיינו והחשיבות שלהם במערכות יחסים.

מלאני קליין
כמעט ואי אפשר לאמוד את התרומה של מלאני קליין לעולם הבנת הנפש שלנו. יותר מכל הוגה אחר, קליין האמינה ביכולת שלנו לעבד את העולם הפנימי שלנו, באופן שמביא ריפוי עמוק לחיים שלנו ולמערכות היחסים שלנו. מושגים כגון: "הרס", "תיקון", "עמדה סכיזו- פאראנואידית", "עמדה דיכאונית", "שד טוב", "שד רע", "הגנות מאניות", הם מושגי יסוד בהבנת דינמיקות תוך אישיות ובין אישיות, והמהוות את עמוד השדרה של תיאוריית יחסי האובייקט הבריטיות.

תשוקה ומיניות במערכות יחסים
כולנו רוצים תשוקה בחיים שלנו. ויחד עם זאת, נראה שתשוקה מתנגשת פעמים רבות עם צורך אחר שלנו- ביטחון. ההתנגשות הזאת עלולה להכאיב ביותר בקשרים רומנטיים ארוכי טווח. בפרקים מגוונים, ודרך זוויות שונות כגון זאת של פרויד, אסתר פרל, סטיבן מיטשל, דיוויד סנרש, דיוויד דיידה ועוד, אני ואילן נוגעים בנושא האוניברסלי הזה כל כך. לפלייליסט הזה מצורפים גם פרקים בנושא של מיניות, משיכה מינית, ומודלים של מיניות- קארן הורני, מאסטרס וג'ונסון ורוזמרי בסון.
.png)
קונפליקטים במערכות יחסים
בפרקים אלו אנו עוסקים אולי בסוגייה הכואבת ביותר בחיים שלנו: קונפליקטים. החל מראשיתו של הפודקאסט, אנחנו משרטטים ציר של תקווה ובשלות, המזמינים אותנו לראות בקונפליקטים הזמנה עמוקה לממשות ולעונג במערכות יחסים. ציר זה עובר ממלאני קליין ודונלד ויניקוט, דרך הוגים כמו דיוויד סנרש, אמיתי מגד, סוזן קמפבל, וג'סיקה בנג'ימין.

אישיות- תיאורית חמשת התכונות (The big five)
בסדרת פרקים, אני סוקר את התיאורייה המרכזית בחקר האישיות כיום. הסדרה הזאת עזרה למאזינים רבים להבין את עצמם, ואת נטיות הנפש שלהם בעולם על כל האתגרים שהם עוברים בקריירה ובמערכות יחסים.

נרקיסיזם
בסדרה ממוקדת, אני ואילן סוקרים את מושג הנרקיסיזם כפי שבא לידי ביטוי בהגות הפסיכולוגית- מפרויד ועד היינץ קוהוט ומושג ה"זולתעצמי" שלו. אנחנו עוסקים גם באריך פרום, ובמושג "אהבה עצמית". אנחנו גם מארחים את ידידנו אמיתי מגד לשיחה משותפת על נרקיסיזם בזוגיות על פי שיטת המובחנות.

פסיכולוגיה התפתחותית
בסדרה של פרקים על פסיכולוגיה התפתחותית, אנחנו סוקרים את התחנות השונות של התפתחותינו כבני אדם, והרלוונטיות של שלבים אלו להתבגרות הנפש שלנו. אנו עוברים דרך הוגים מרתקים: ממרגרט מאהלר, ז'אק לאקאן ופרשנותו על תסביך אדיפוס, הארי סטאק סאליבן, אריק אריקסון ופיטר בלוס.

אלפרד אדלר- השתלבות חברתית
הגותו של אלפרד אדלר, הקרוייה באופן פארדוכסלי 'פסיכולוגיה אינדבדואלית'- שמה דגש עמוק על היחסים שלנו עם החברה כציר לבריאות הנפש שלנו. הפרקים על הגותו, נוגעים במתח שבין השתלבות לבין מחיקת העצמי, ועל הרווח שמסתתר ביכולת שלנו לנהל דיאלוג עם התרבות שסביבנו. בפרק אנחנו עוסקים בנושאים כגון דימוי עצמי ורגשי ונחיתות וכן השפעת האסטרטגיית חיים שלנו בזוגיות על פי רודולף דרייקרוס.
%20(1).jpg)
זיגמונד פרויד
פרויד, למי שעוקב אחרי הפודקאסט שלנו, הוא ההוגה בה"א הידיעה שמלווה אותנו לאורך נושאים רבים. אנחנו נהנים מאד להתחיל מפרויד כמעט בכל נושא שבו אנחנו עוסקים. הפלייליסט מאגד פרקים בהם אנו עוסקים בהגות ובמושגים מרכזיים של פרויד.

גיל ההתבגרות
בשני פרקים- שהם חלק מהפרקים על פסיכולוגיה התפתחותית, אנו עוסקים בגיל המאתגר והמופלא הזה. הפרקים משמעותיים להורים, מחנכים, מטפלים ולכל מי שאי פעם היה מתבגר. בפרקים, אנחנו עוסקים בהגותם של אריק אריקסון ופיטר בלוס. בנוסף, מצורף פרק על עבודתו של גורדון ניופלד בהקשר של תיאוריית ההתקשרות שרלוונטי לגיל ההתבגרות.

מובחנות
מושג המובחנות הוא מושג מרכזי במערכות יחסים. הוא עומד בבסיס היכולת שלנו לנהל קשרים בריאים ויציבים, ולגדול דרך קונפליקטים במשפחה ובזוגיות. הפרקים על מובחנות נוגעים בהגותו של מורי בואן ומובחנות במשפחת המוצא, דיוויד סנרש ואמיתי מגד ומובחנות בזוגיות, ופרק על פסיכולוגיה חיובית - על המושג 'חוסר אונים נרכש' ושיטת ה'עבודה' של ביירון קייטי.
.png)
סופר אגו
פרויד המשיג את ה'סופר אגו' באופן מבלבל. מצד אחד- קול פנימי שיכול להיות קול אכזרי שרודה בנו. מצד שני, גם הקול של המצפון שבנו. סתירה פנימית זו, הובילה אותנו לברר יותר לעומק את תפקידו של הסופר אגו בחיינו. סדרה שהיא בעיניי אוצר בפודקאסט שלנו. הסדרה עוסקת במושגים כגון רגשות אשם, בושה, הלקאה עצמית ואלוהים.

אובדן, פרידה ואבל
בעקבות ה 7 באוקטובר, חל דגש בעבודה שלי ושל אילן על עיבוד האירועים הטראומטיים שכולנו חווינו. חלק מזה, היה סדרה של שני פרקים על אובדן ואבל. בפרקים אלו, אנחנו לא רק עוסקים באובדן הכרוך במוות, אלא גם בנושא של פרידות בכלל- והיכולת להיפרד בחיים ובמערכות יחסים.

טיפול משפחתי
החל משנות החמישים של המאה הקודמת, החלה תאוצה בתפיסות טיפוליות ששמו דגש על טיפול במשפחה, כדרך לרפא את היחיד. תפיסות אלו היו שונות ב 180 מעלות מהתפיסות הפרוידיאניות המקובלות, וסללו את הדרך להתבוננות שונה בתכלית על נפש האדם, וריפוייה. בפרקים אלו אנו מתבוננים על הדמויות המרכזיות בתחום הטיפול המשפחתי, ועל ההגות שלהם, החל מגרגורי בייטסון ועד למורי בואן ולסלבדור מינושין.

פסיכולוגיה חיובית- מרטין סליגמן
סוף סוף הרשינו לעצמנו להרוות את צימאוננו ברוח אביבית הקרוייה "פסיכולוגיה חיובית". בסדרה זו, סקרנו את תולדות הפסיכולוגיה החיובית, מאברהם מאסלו, מרטין סליגמן, ביירון קייטי וג'ון גוטמן. אנו עוסקים בסדרה זו במושגים כגון "חוסר אונים נרכש", "וול ביינג" (Well being), מודל הפרמה (PERMA), ובפסיכולוגיה חיובית בזוגיות.
.jpg)
הדרמה של הילד המחונן - אליס מילר
ספרה פורץ הדרך של אליס מליר, מתאר המסלול הרגשי הטראגי שיוצר את אישיות ה"מטפל" הקלאסי- הקשוב והמרצה. בפרק זה, אנחנו עוקבים אחר התפתחות החשיבה של מילר, מהמושג "עצמי כוזב" של ויניקוט, ועד הביטוי של מושג זה בחיי היום יום ובחדר הטיפול.

הורות
סדרה מתמשכת על הורות. בפרקים אלו, הממשיכים את הסדרה שלנו על פסיכולוגיה התפתחותית, אנו שמים דגש על ההורה כסובייקט, על היכולת לשים גבולות, ועל ההשפעה של הורות על זוגיות.

תיאוריית ההתקשרות- ג'ון בולבי
אולי התיאורייה המרכזית ביותר בארבעים שנה האחרונות, שהשפיעה יותר מכל על ההבנה שלנו של הורות ומערכות יחסים. אנו סוקרים תיאורייה זו בשני פרקים מעמיקים ונוגעים בעבודתם של ג'ון בולבי, מרי איינסורת' מרי מיין וגורדון ניופלד. כמו כן, אנו עוסקים בקשר בין מנטליזציה לבין התקשרות ונוגעים בעבודתו של פיטר פונאגי.

תיאוריית האימגו
התיאורייה פורצת הדרך של הארווייל הנדריקס, העוסקת בפצעי הילדות שלנו והקשר לזוגיות, היא הנושא של הפרקים הללו. בפרקים אלו אנו גם מארחים את הילה יפרח.

הגישה האינטרסו בייקטיבית- התייחסותית
אחד הזרמים החדשניים והמרעננים בפסיכואנליזה. פרק זה עוסק בקשר שבין שנדור פרנצי, אליזבת סוורן, וג'סיקה בנג'מין.

תומאס אוגדן
אחד מהקוראים הגדולים של ביון ווינקוט, ומחלוצי הגישה האינטרסובייקטיבית בפסיכואנליזה. פלייליסט זה מאגד את הפרקים שמזכירים את הגותו.

פסיכולוגיה הומנ יסטית
פרקים אלו עוסקים בהגותם של קארל רוג'רס, ויקטור פרנקל, ורג'יניה סאטיר, ואברהם מאסלו.

תסביך אדיפוס
פרקים רבים בפודקאסט שלנו עוסקים בתסביך אדיפוס. ממיניות, ועד התפתחות הנפש. כאן מצורפים כל הפרקים המזכירים את המושג המפורסם שפרויד טבע.

וילפורד ביון
עוד נעסוק הרבה בוילפורד ביון בפודקאסט בעתיד. כרגע מצורף פרק אחד שעוסק במחשבתו המהפכנית בנושא של חלימה.

התמודדות עם טראומה- החוויה הסומאטית
הפרק הראשון אחרי אירועי ה 7 באוקטובר, אירח את ג'ינה רוס- מומחית בינלאומית לטראומה דרך שיטת ה SE. (Somatic experience)
.jpg)
מרטין בובר
הגותו של בובר עוברת כחוט השני בפרקים רבים בפודקאסט שלנו. כאן מצורפים פרקים שמזכירים את הגותו.

דיוויד סנרש
אחד מההוגים שהכי הרבה תרמו להבנה של דינמיקה זוגית ותשוקה. הגותו של סנרש, המדגישה את היכולת לפתח מובחנות ואת ארבע נקודות האיזון, מביאה התבוננות חדשה ורעננה על תחום הטיפול הזוגי, אשר לרוב מבוססות על תיאוריות של התקשרות ( כגון אימגו ו EFT ).
.jpg)
לוגותרפיה- מבוא להגותו של ויקטור פרנקל
על מציאת משמעות בעולם מכאיב. שני פרקים מיוחדים שהוקלטו אחרי ה 7 באוקטובר.
.jpg)
פרקים עם הילה יפרח
לפרקים המשותפים עם הילה גוון מדוייק ומעמיק במיוחד. הפלייליסט מאגד בתוכו את כל הפרקים המשותפים.